Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy
Jaglane placki z jabłkami – bezglutenowe
Placki z jabłkami nie są zakazane dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą jadać mąk zawierających gluten. Te wystarczy zamienić na dedykowane osobom z celiakią, a więc mąkę jaglaną (lub ugotowaną kaszę), kukurydzianą, gryczaną, ryżową lub ziemniaczaną.
Składniki (2 porcje):
• 6 łyżek ugotowanej i schłodzonej kaszy jaglanej,
• 3 łyżki maki ziemniaczanej (skrobi),
• 2 jajka,
• ok. 200 ml mleka,
• jabłko,
• łyżka miodu,
• łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania: Do wykonania ciasta będzie potrzebny blender. W kielichu należy umieścić wszystkie składniki i zmiksować je na gęstą, kremową masę. Gotową, należy nakładać za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż góra nie będzie surowa, a wtedy trzeba przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć. Placuszki świetnie smakują z twarożkiem i owocami, lub z masłem orzechowym i bananami.