Ostrzeżenie GIS 5.05: Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano
Zagrożenie
W wyniku badań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii roladek devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym wykryto bakterie Salmonella.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym, 500 g
Numer partii: 109/P1/L4/I
Termin przydatności do spożycia: 07.05.2022
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Poznańska 39, 62-400 Słupca, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30230501 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Zdjęcia produktu:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firma Konspol Holding Sp. z o.o., niezwłocznie poinformowała dystrybutora o zaistniałej sytuacji. Dystrybutor podjął natychmiastową decyzję o wycofaniu wskazanej partii z obrotu, umieścił informacje o wycofaniu w sklepach, a także zamierza opublikować informację na stronie internetowej sklepów.
Organy urzędowej kontroli we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w związku z uzyskanym wynikiem badań laboratoryjnych.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.