Ostrzeżenie GIS 26.04
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez dystrybutora wycofaniu jednej partii produktu określonego poniżej ze względu na użycie podczas produkcji czekolady mlecznej zamiast gorzkiej co powoduje obecność niezadeklarowanej substancji alergennej - mleka.
Spożycie produktu przez osoby z alergią lub nietolerancją na mleko może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: GOURMET FINEST CUISINE, Mieszanka prażonych orzechów pekan, prażonych i solonych migdałów oraz słodzonej, suszonej żurawiny w czekoladzie gorzkiej
Data minimalnej trwałości: 24.08.2022 oraz 05.09.2022
Numer partii: 05PA02208
Producent: Bösch Boden Spies Import GmbH
Dystrybutor w Polsce: Aldi Sp. z o.o., ul. Murckowska 16, 40-265 Katowice
Zdjęcia produktu:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Dystrybutor niezwłocznie po otrzymaniu informacji wycofał ze sprzedaży przedmiotową partię produktu oraz poinformował klientów na swojej stronie internetowej:
https://www.aldi.pl/narzedzia/recalls/wycofanie-produktu-marki-gourmet-finest-cuisine.html
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują wycofanie kwestionowanej partii produktu z obrotu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów
Osoby z alergią bądź nietolerancją na mleko nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wycofanie jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – mleka
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.