5 z 6
Kiszonki wpływają na odbudowę i wzrost korzystnej mikroflory...
fot. Ridofranz/Getty Images

Osłabienie odporności i czas po zakończonej antybiotykoterapii

Kiszonki wpływają na odbudowę i wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, dlatego warto spożywać je po zakończonej antybiotykoterapii, która niszczy nie tylko szkodliwe bakterie, ale również te dobre. Niektóre osoby stosują kiszonki równocześnie z przyjmowanymi antybiotykami, jednak równoczesne osłabienie układu pokarmowego przez chorobę i dodatkowe zakwaszanie może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, w tym ból i skurcze brzucha oraz biegunkę.

6 z 6
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego.
fot. megaflopp/Getty Images

Zaparcia

Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?