
Odchudzanie się
Kiszonki na dobre zagościły na talerzach osób odchudzających się, ponieważ na długo zaspokajają głód, a przy tym są niskokaloryczne. Ogórki kiszone są źródłem baterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na przemianę materii i regulację rytmu wypróżnień. Warto również wspomnieć o tym, że spożywanie kiszonek zwiększa wchłanianie witamin i związków mineralnych w jelitach, co jest niezwykle ważne przy diecie redukcyjnej.

Osłabienie odporności i czas po zakończonej antybiotykoterapii
Kiszonki wpływają na odbudowę i wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, dlatego warto spożywać je po zakończonej antybiotykoterapii, która niszczy nie tylko szkodliwe bakterie, ale również te dobre. Niektóre osoby stosują kiszonki równocześnie z przyjmowanymi antybiotykami, jednak równoczesne osłabienie układu pokarmowego przez chorobę i dodatkowe zakwaszanie może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, w tym ból i skurcze brzucha oraz biegunkę.