5 z 6
Kiszonki wpływają na odbudowę i wzrost korzystnej mikroflory...
fot. Ridofranz/Getty Images

Osłabienie odporności i czas po zakończonej antybiotykoterapii

Kiszonki wpływają na odbudowę i wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, dlatego warto spożywać je po zakończonej antybiotykoterapii, która niszczy nie tylko szkodliwe bakterie, ale również te dobre. Niektóre osoby stosują kiszonki równocześnie z przyjmowanymi antybiotykami, jednak równoczesne osłabienie układu pokarmowego przez chorobę i dodatkowe zakwaszanie może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, w tym ból i skurcze brzucha oraz biegunkę.

6 z 6
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego.
fot. megaflopp/Getty Images

Zaparcia

Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw