
Kobiety karmiące piersią
O ile kobiety będące w ciąży oraz niemowlęta po 6 miesiącu życia mogą spożywać truskawki, o tyle kobiety karmiące dzieci przed rozszerzeniem diety, powinny wstrzymać się ze spożywaniem tych owoców, ponieważ są silnym alergenem, który przenika do pokarmu.

Alergia pokarmowa
Alergicy uczuleni na salicylany nie powinni sięgać po truskawki, które mogą wywoływać u nich pokrzywkę. Także osoby ze stwierdzoną alergią na te owoce zdecydowanie powinny wykluczyć je ze swojej diety. Objawy alergii to m.in. mrowienie lub obrzęk pojawiający się w jamie ustnej, trudności z oddychaniem, bóle brzucha oraz zaczerwienienie i obrzęk skóry.

Osoby przyjmujące leki podwyższające poziom potasu we krwi
Truskawki to produkty bogate w potas, więc osoby przyjmujące leki mogące podnosić jego poziom we krwi, powinny unikać jedzenia dużych ilości tych owoców. Zbyt duże stężenie potasu we krwi może prowadzić do hiperkaliemii.
Wśród leków, które mogą wpływać na poziom tego pierwiastka w organizmie, wymienia się m.in. beta-blokery, leki przeciwangiotensynowe oraz niektóre niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki moczopędne.