10 z 13
Poprzednie
Następne
Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?
Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna to ekstrakt kawy ziarnistej, wysuszony rozpyłowo z dodatkiem nośnika, najczęściej maltodekstryny. Wystarczy zalać ją wodą – i napój gotowy.
Choć przez lata była uważana za gorszą od kawy ziarnistej, badania wykazały coś przeciwnego. Roztwór uzyskany z kawy instant ma największą zawartość polifenoli wśród kawowych napojów, dzięki czemu ma najsilniejsze działanie antyoksydacyjne.
Niekorzystnym aspektem używania kawy w proszku jest wysoki indeks glikemiczny maltodekstryny i jej kaloryczność zbliżona do cukru. Powoduje to, że przygotowany z niej napój może podnosić poziom glukozy we krwi.
Należy też pamiętać, że dodatek do kawy mleka lub śmietanki zmniejsza aktywność cennych przeciwutleniaczy.