11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kawa zwana też plujką czy błędnie „kawą po turecku” jest...
fot. EglantineUdry/pixabay.com

Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?

Kawa „zalewajka”

Kawa zwana też plujką czy błędnie „kawą po turecku” jest przygotowana przez zalanie mielonej kawy wrzątkiem i spożywana z tego samego naczynia. Uważa się ją za relikt dawnych czasów, gdy ziarna były w Polsce trudno dostępne, a wiedzy czy sprzętu do parzenia „małej czarnej” było jeszcze mniej.

Kawa zalana wrzątkiem to zwykle rozwiązanie awaryjne i nie najsmaczniejsze, a pod względem zdrowotnym też nienajlepsze – zwłaszcza, jeśli taka mieszanka nie jest wypijana w możliwie krótkim czasie.

Im dłuższy jest kontakt fusów z roztworem, tym więcej związków rozpuszczalnych w tłuszczach pojawia się w naparze. Co więcej, wraz z nim spożywamy też drobiny ziaren, co jeszcze bardziej wpływa na jego właściwości podnoszące poziom cholesterolu we krwi i podrażniające układ trawienia.

Zobacz również

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Polecamy

Nie żyje prof. Zbigniew Lew-Starowicz. Miał 80 lat

Nie żyje prof. Zbigniew Lew-Starowicz. Miał 80 lat

To choroba wyjątkowo ciężka dla najmłodszych. Ma ją nawet co piąte dziecko

O TYM SIĘ MÓWI
To choroba wyjątkowo ciężka dla najmłodszych. Ma ją nawet co piąte dziecko

Darmowy „lek” na suche oczy. Z sukcesem zastąpi krople do oczu

Darmowy „lek” na suche oczy. Z sukcesem zastąpi krople do oczu