Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?
Kawa „zalewajka”
Kawa zwana też plujką czy błędnie „kawą po turecku” jest przygotowana przez zalanie mielonej kawy wrzątkiem i spożywana z tego samego naczynia. Uważa się ją za relikt dawnych czasów, gdy ziarna były w Polsce trudno dostępne, a wiedzy czy sprzętu do parzenia „małej czarnej” było jeszcze mniej.
Kawa zalana wrzątkiem to zwykle rozwiązanie awaryjne i nie najsmaczniejsze, a pod względem zdrowotnym też nienajlepsze – zwłaszcza, jeśli taka mieszanka nie jest wypijana w możliwie krótkim czasie.
Im dłuższy jest kontakt fusów z roztworem, tym więcej związków rozpuszczalnych w tłuszczach pojawia się w naparze. Co więcej, wraz z nim spożywamy też drobiny ziaren, co jeszcze bardziej wpływa na jego właściwości podnoszące poziom cholesterolu we krwi i podrażniające układ trawienia.