
Znasz te produkty pszczele? To nie tylko miód czy pierzga. Zobacz, co stosuje się w apiterapii
Apiterapia to leczenie produktami pszczelimi. Jest ich naprawdę wiele! Zobacz, co dają nam pszczoły.

Miód nektarowy – właściwości
Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów różnych roślin. Najczęściej jest wielokwiatowy, a za odmianowy można uznać go wtedy, gdy zawiera min. 45 proc. pyłku jednego gatunku wśród wszystkich ziaren, co oznacza się za pomocą analizy pyłkowej. Wyjątek to miód akacjowy (30 proc.) i lipowy (20 proc.). Zawiera 95-99 proc. cukrów, głównie fruktozy i glukozy.
Miód stanowi nie tylko lepszą alternatywę dla cukru, ale też środek profilaktyczny i wspomagający leczenie różnych chorób. Wybór zależy od kondycji organizmu, np. w przypadku chorób trawienny polecany jest miód akacjowy, a tych krążeniowych – miód gryczany.

Miód spadziowy – właściwości
Ten rodzaj miodu powstaje z nektaru kwiatowego i spadzi iglastej lub liściastej. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina z pędów niektórych drzew iglastych i liściastych, powstająca w wyniku ich uszkodzenia przez szkodniki. Zawiera 68-78 proc. cukrów i dwa razy więcej związków białkowych niż miód nektarowy.
Ten rodzaj miodu pomaga m.in. przy przeziębieniu (zwłaszcza rodzaje ze spadzi iglastej), chorobach układu trawienia i skóry.

Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli, nazwany też kwiatowym, to męskie komórki rozrodcze roślin. Jest zbierany przez pszczoły wraz z nektarem. Obfituje w łatwo przyswajalne składniki, m.in. białka i wolne aminokwasy, które zawiera w łącznej ilości do kilkunastu procent, witaminy i sole mineralne.
Pyłek jest uznawany za eliksir długowieczności i stosowany przy nadmierny zatruciu organizmu toksynami, upośledzonej odporności.