5 z 15
Forma pyłku zakonserwowana w ulu poprzez fermentację...
fot. Bee Naturalles/unsplash.com

Pierzga – właściwości

Forma pyłku zakonserwowana w ulu poprzez fermentację mlekową, nazywana też obnóżami pyłku kwiatowego, zawiera również miód i mleczko pszczele, czyli wydzielinę pszczelich gruczołów ślinowych. Jest bogata odżywczo – zawiera 10-40 proc. białka, zestaw witamin i składników mineralnych, antyoksydanty i związki probiotyczne.

Pierzgę poleca się rekonwalescentom, osobom z anemią i niedoborami pokarmowymi, a także zewnętrznie przy chorobach skóry, w tym o podłożu alergicznym.

6 z 15
Propolis to inaczej pszczeli kit, który służy do...
fot. Bee Naturalles/unsplash.com

Propolis – właściwości

Propolis to inaczej pszczeli kit, który służy do uszczelniania komórek plastra miodu i konserwowania wszystkiego, co mogłaby ulec zepsuciu, chroniąc owady przed chorobami. Zawiera przewagę żywic i wosków roślinnych, a także olejki eteryczne.

Ten pszczeli produkt działa dezynfekująco i wspomaga walkę z wirusami. Wspomaga regenerację skóry, działa przeciwzapalnie i stymuluje odporność.

7 z 15
Tworzy komórki plastra, które mają różne funkcje – w...
fot. Bee Naturalles/unsplash.com

Wosk pszczeli – właściwości

Tworzy komórki plastra, które mają różne funkcje – w niektórych składowany jest miód, w innych pyłek kwiatowy, a np. w tych z wypukłym „wieczkiem” rozwijają się czerwie, czyli larwy pszczół. Stanowi wydzielinę pszczół i wkłada się z estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi o długich cząsteczkach.

Wosk pszczeli jest jadalny i spożywany poprawia parametry krwi. Używa się go pomocniczo w medycynie, suplementach diety i produkcji żywności, natomiast z jego właściwości korzysta w pełni przemysł kosmetyczny.

8 z 15
Zaklep to materiał wykorzystywany przez pszczoły do...
fot. PollyDot/pixabay.com

Zasklep pszczeli – właściwości

Zaklep to materiał wykorzystywany przez pszczoły do zamykania komórek plastrów w ulu. Zawiera wosk, pierzgę, propolis i miód. Jest stosowany m.in. do żucia w schorzeniach jamy ustnej i gardła czy okładów przy bólu stawów. U naszych wschodnich sąsiadów stosowany jest leczniczo jako tzw. zabrus.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta