
Usuwaj przyprawy i resztki marynaty
Do przyprawiania produktów na grilla używaj mieszanek ziół i przypraw korzennych w postaci nacierek i mokrych marynat. Zawsze dodawaj do nich sól, bo to jedyny składnik, który wnika do wnętrza kawałków (dlatego też lepiej, gdy są one cieńsze). Jednak przed położeniem kawałków na ruszcie ściągaj z nich resztki dodatków smakowych, ponieważ z przeciwnym razie będą się palić.

Grilluj mięso, ryby i sery zamiast kiełbasy
Na grilla najlepiej kłaść odpowiednio przygotowane kawałki mięsa czy ryby zamiast kiełbas i innych wędlin, które za sprawą soli peklującej i tak należą do najbardziej niezdrowych produktów spożywczych.
Oprócz mięsa czerwonego wybieraj też to drobiowe, zdejmuj jednak skórę: nie tylko oszczędzisz mnóstwo kalorii, ale też uzyskasz lepszą pieczeń. W przeciwnym razie skóra np. na udku kurczaka i tak nie stanie się chrupiąca, a mięso pod spodem będzie bez smaku.
Sięgaj też po ryby i owoce morza. Piec możesz ponadto nadające się do tego sery, takie jak np. oryginalny halloumi czy prawdziwa zakopiańska gołka czy oscypek.

Zrób sałatkę i ziemniaki na grilla
Na grillu da się przygotować pełny posiłek, a więc również sałatkę i ziemniaki (np. pieczone w folii).
Piec na ruszcie możesz rozmaite warzywa, nie tylko te używane zwykle do szaszłyków, jak papryka, cebula, pieczarki czy cukinia. Polecamy m.in. szparagi, kukurydzę czy bakłażany (opaloną skórę należy zdjąć).
Na ruszt warto też wrzucić pomidory, boczniaki, jajka sadzone, a nawet owoce, np. banany, melony, brzoskwinie czy ananasy – najlepiej używając odpowiednich tacek.

Trzymaj jedzenie na grillu możliwie krótko
Produkty delikatne i wymagające krótszego czasu pieczenia warto kłaść na grill dopiero na koniec, gdy jest już on chłodniejszy. Można też umieszczać je w miejscach, gdzie ruszt jest mniej rozgrzany, np. na jego obrzeżach.