9 z 14
Do przyprawiania produktów na grilla używaj mieszanek ziół i...
fot. ArturLuczka/pixabay.com

Usuwaj przyprawy i resztki marynaty

Do przyprawiania produktów na grilla używaj mieszanek ziół i przypraw korzennych w postaci nacierek i mokrych marynat. Zawsze dodawaj do nich sól, bo to jedyny składnik, który wnika do wnętrza kawałków (dlatego też lepiej, gdy są one cieńsze). Jednak przed położeniem kawałków na ruszcie ściągaj z nich resztki dodatków smakowych, ponieważ z przeciwnym razie będą się palić.

10 z 14
Na grilla najlepiej kłaść odpowiednio przygotowane kawałki...
fot. utroja0/pixabay.com

Grilluj mięso, ryby i sery zamiast kiełbasy

Na grilla najlepiej kłaść odpowiednio przygotowane kawałki mięsa czy ryby zamiast kiełbas i innych wędlin, które za sprawą soli peklującej i tak należą do najbardziej niezdrowych produktów spożywczych.

Oprócz mięsa czerwonego wybieraj też to drobiowe, zdejmuj jednak skórę: nie tylko oszczędzisz mnóstwo kalorii, ale też uzyskasz lepszą pieczeń. W przeciwnym razie skóra np. na udku kurczaka i tak nie stanie się chrupiąca, a mięso pod spodem będzie bez smaku.

Sięgaj też po ryby i owoce morza. Piec możesz ponadto nadające się do tego sery, takie jak np. oryginalny halloumi czy prawdziwa zakopiańska gołka czy oscypek.

11 z 14
Na grillu da się przygotować pełny posiłek, a więc również...
fot. feherandras/pixabay.com

Zrób sałatkę i ziemniaki na grilla

Na grillu da się przygotować pełny posiłek, a więc również sałatkę i ziemniaki (np. pieczone w folii).

Piec na ruszcie możesz rozmaite warzywa, nie tylko te używane zwykle do szaszłyków, jak papryka, cebula, pieczarki czy cukinia. Polecamy m.in. szparagi, kukurydzę czy bakłażany (opaloną skórę należy zdjąć).

Na ruszt warto też wrzucić pomidory, boczniaki, jajka sadzone, a nawet owoce, np. banany, melony, brzoskwinie czy ananasy – najlepiej używając odpowiednich tacek.

12 z 14
Produkty delikatne i wymagające krótszego czasu pieczenia...
fot. foodandmore/123RF

Trzymaj jedzenie na grillu możliwie krótko

Produkty delikatne i wymagające krótszego czasu pieczenia warto kłaść na grill dopiero na koniec, gdy jest już on chłodniejszy. Można też umieszczać je w miejscach, gdzie ruszt jest mniej rozgrzany, np. na jego obrzeżach.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Zobacz również

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?