5 z 15
Unikaj sytuacji, gdy z pieczonych kawałków ścieka olej lub...
fot. Sandie Clarke/unsplash.com

Używaj tacek do grillowania

Unikaj sytuacji, gdy z pieczonych kawałków ścieka olej lub marynata wprost na gorące węgle lub powierzchnię grzejną grilla. Powstają wtedy zwiększone ilości rakotwórczych związków, które wraz z dymem przenikają do jedzenia.

Ogranicz ilość oleju, którym smarujesz np. mięso, a także używaj specjalnych tacek, zbierających kapiące soki.

6 z 15
Stosuj termometr kuchenny z iglicą, by upewnić się, że...
fot. feherandras/pixabay.com

Mierz temperaturę wewnątrz większych kawałków

Stosuj termometr kuchenny z iglicą, by upewnić się, że temperatura wewnątrz produktów (zwłaszcza mięsa) przekroczyła 75 stopni Celsjusza, co zapewnia zniszczenie niebezpiecznych bakterii.

Najlepiej jednak nie piecz zbyt dużych kawałków, bo zanim ugotują się w środku, na wierzchu mogą już ulec spaleniu. Co więcej, wewnątrz mogą być pozbawione smaku!

Pamiętaj, że kawałki jedzenia powinny mieć podobne rozmiary, żeby zostały doprawione, a później upieczone w równym stopniu i czasie.

7 z 15
Im krócej pieczesz produkty na ruszcie, tym mniej...
fot. byrev/pixabay.com

Skróć czas grillowania

Im krócej pieczesz produkty na ruszcie, tym mniej szkodliwych związków przeniknie do jedzenia. Dlatego najlepiej grilluj produkty już podgotowane, np. podduszone, podpieczone w piekarniku czy wrzucone wcześniej do kuchenki mikrofalowej. Jedzenie przyrządzone w ten sposób i tak zyska oczekiwany smak i apetycznie chrupiącą skórkę.

8 z 15
Dodatek miodu, cukru czy piwa wzbogaca marynatę w cukry,...
fot. feherandras/pixabay.com

Ostrożnie dodawaj słodkie składniki

Dodatek miodu, cukru czy piwa wzbogaca marynatę w cukry, które przy pieczeniu ulegają karmelizacji, nadając produktom piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Nie może być ich jednak za dużo, żeby nie uległy przypaleniu. Chroni przed tym powolne pieczenie produktów w niższej temperaturze i ew. dopiekanie w wyższej.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zobacz również

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?