5 z 15
Unikaj sytuacji, gdy z pieczonych kawałków ścieka olej lub...
fot. Sandie Clarke/unsplash.com

Używaj tacek do grillowania

Unikaj sytuacji, gdy z pieczonych kawałków ścieka olej lub marynata wprost na gorące węgle lub powierzchnię grzejną grilla. Powstają wtedy zwiększone ilości rakotwórczych związków, które wraz z dymem przenikają do jedzenia.

Ogranicz ilość oleju, którym smarujesz np. mięso, a także używaj specjalnych tacek, zbierających kapiące soki.

6 z 15
Stosuj termometr kuchenny z iglicą, by upewnić się, że...
fot. feherandras/pixabay.com

Mierz temperaturę wewnątrz większych kawałków

Stosuj termometr kuchenny z iglicą, by upewnić się, że temperatura wewnątrz produktów (zwłaszcza mięsa) przekroczyła 75 stopni Celsjusza, co zapewnia zniszczenie niebezpiecznych bakterii.

Najlepiej jednak nie piecz zbyt dużych kawałków, bo zanim ugotują się w środku, na wierzchu mogą już ulec spaleniu. Co więcej, wewnątrz mogą być pozbawione smaku!

Pamiętaj, że kawałki jedzenia powinny mieć podobne rozmiary, żeby zostały doprawione, a później upieczone w równym stopniu i czasie.

7 z 15
Im krócej pieczesz produkty na ruszcie, tym mniej...
fot. byrev/pixabay.com

Skróć czas grillowania

Im krócej pieczesz produkty na ruszcie, tym mniej szkodliwych związków przeniknie do jedzenia. Dlatego najlepiej grilluj produkty już podgotowane, np. podduszone, podpieczone w piekarniku czy wrzucone wcześniej do kuchenki mikrofalowej. Jedzenie przyrządzone w ten sposób i tak zyska oczekiwany smak i apetycznie chrupiącą skórkę.

8 z 15
Dodatek miodu, cukru czy piwa wzbogaca marynatę w cukry,...
fot. feherandras/pixabay.com

Ostrożnie dodawaj słodkie składniki

Dodatek miodu, cukru czy piwa wzbogaca marynatę w cukry, które przy pieczeniu ulegają karmelizacji, nadając produktom piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Nie może być ich jednak za dużo, żeby nie uległy przypaleniu. Chroni przed tym powolne pieczenie produktów w niższej temperaturze i ew. dopiekanie w wyższej.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?