8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem...
fot. 123rf

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Jogurt naturalny, kefir, maślanka

Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
pobudzają limfocyty T do działania,
nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
ograniczają reakcje uczuleniowe,
inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.

Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.

Zobacz również

II Zlot Zabytkowych Samochodów w Chmielnie. Oj, było na co popatrzeć!

II Zlot Zabytkowych Samochodów w Chmielnie. Oj, było na co popatrzeć!

Marsze dla życia i rodziny w wielu miastach Polski

Marsze dla życia i rodziny w wielu miastach Polski

Polecamy

Nie tylko na sen. Czy ta tabletka na sen powstrzyma pogarszanie się wzroku?

Nie tylko na sen. Czy ta tabletka na sen powstrzyma pogarszanie się wzroku?

Dodajesz to do kawy i chudniesz w oczach. Spala tłuszcz i ułatwia robienie kupy

Dodajesz to do kawy i chudniesz w oczach. Spala tłuszcz i ułatwia robienie kupy

Lekarka mówi, jak telefon wpływa na wygląd skóry. Koniecznie zmień te 3 zachowania

Lekarka mówi, jak telefon wpływa na wygląd skóry. Koniecznie zmień te 3 zachowania