8 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/43/dc/5da0212b89476_o_large.jpg)
fot. 123rf
Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty
Jogurt naturalny, kefir, maślanka
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
• pobudzają limfocyty T do działania,
• nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
• uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
• ograniczają reakcje uczuleniowe,
• inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.
Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.