7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie...
fot. 123rf

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Miód

Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie przeziębień. Większość źródeł naukowych oceniająca wpływ miodu na układ odpornościowy podaje, że skuteczna dzienna dawka miodu, spożywana przez 2-3 miesiące, mieści się w przedziale od 70 do 120 g (224-384 kcal). Zaobserwowano, że spożywanie 2,2 g miodu na kilogram masy ciała dziennie, tylko przez 2 tygodnie spowodowało wzrost ilości komórek układu odpornościowego – neutrofilów, eozynofilów oraz monocytów.

Miód należy dodawać do napojów o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, gdyż substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.

Zobacz również

Siostry ze Zgorzelca wystąpiły w wiosennej edycji programu Szansa na sukces

NOWE
Siostry ze Zgorzelca wystąpiły w wiosennej edycji programu Szansa na sukces

Powiat. Radni powiatowi ustalili wynagrodzenie starosty

Powiat. Radni powiatowi ustalili wynagrodzenie starosty

Polecamy

Masz tę popularną przypadłość? Ze smartfonem nie musisz się już dłużej męczyć

Masz tę popularną przypadłość? Ze smartfonem nie musisz się już dłużej męczyć

Polska ma szansę na zdobycie ważnego rynku. To teren niemal dziewiczy

Polska ma szansę na zdobycie ważnego rynku. To teren niemal dziewiczy

Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!

HIT DNIA
Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!