9 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Migdały, orzechy laskowe i nasiona słonecznika

Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim nasiona słonecznika (49 mg/100 g), orzechy laskowe (38 mg/100 g) oraz migdały (25 mg/100 g), podczas gdy potrzeby organizmu wynoszą ok. 10 mg na dobę. Tokoferol ma bardzo silnie właściwości przeciwutleniające, polegające na:
przerywaniu reakcji zapalnych,
neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie,
ograniczaniu wydzielania cytokin prozapalnych, które stres oksydacyjny powodują.
Przy pierwszych objawach przeziębienia, poziom markerów stresu oksydacyjnego wzrasta, dlatego warto wówczas dodawać do posiłków garstkę orzechów dziennie, by ilość witaminy E w codziennej diecie była wystarczająca.

Zobacz również

Anglicy zawiedli swoich kibiców. Słowenia gra dalej w Euro GALERIA

Anglicy zawiedli swoich kibiców. Słowenia gra dalej w Euro GALERIA

Nowe szaty dla Notre Dame w Paryżu. Błysk światła od słynnego projektanta mody

Nowe szaty dla Notre Dame w Paryżu. Błysk światła od słynnego projektanta mody

Polecamy

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Słynny kucharz cudem uniknął śmierci. Ma ważny apel - WIDEO

Słynny kucharz cudem uniknął śmierci. Ma ważny apel - WIDEO