
Produkty, które nasilają cellulit: frytki
Frytki i inne smażone przekąski zawierają duże ilości soli i tłuszczów nienasyconych, które ułatwiają powstawanie i pogarszają stan pomarańczowej skórki. Lepiej nie jeść ich zbyt często, a zamiast tego wybierać ziemniaki pieczone lub gotowane.

Produkty, które nasilają cellulit: cukier
Cukier podnosi poziom insuliny, stymuluje procesy zapalne w organizmie i „okrada” organizm z ważnych składników, takich jak wapń i magnez, a także niezbędne dla zdrowej skóry witaminy z grupy B. A przy tym nie dostarcza żadnych składników odżywczych. To jeden z najważniejszych czynników rozwoju cellulitu! Osoby, które się z nim zmagają, powinny wybierać raczej owoce, świeże i suszone.

Produkty, które nasilają cellulit: przetworzone mięso
Parówki, kiełbaski, wędliny i różne fast foody są pełne cukru, soli i tłuszczu, a to bardzo złe połączenie dla tkanki łącznej. Niekorzystnie wpływają na naczynia krwionośne, powodują zwiększone gromadzenie się tłuszczu, a dalej – powstawanie cellulitu.

Produkty, które nasilają cellulit: produkty mleczne
Produkty mleczne (mleko, a także jogurty, kefiry czy serki homogenizowane) zawierają krowie estrogeny i często wysoką zawartość soli, co może stymulować tworzenie się cellulitu i zwiększać zmiany przez zatrzymywanie wody w organizmie. Wskazany jest umiar w ich spożywaniu i sięganie po roślinne alternatywy.