
Produkty, które nasilają cellulit: czekolada mleczna
Czekolada mleczna, a także nadziewana, zawiera mnóstwo cukru i tłuszczu, przez co jej większa ilość sprzyja tyciu i stanom zapalnym.
Inaczej jest z gorzką czekoladą z dużą zawartością kakao. To zdrowszy zamiennik dla słodkich produktów czekoladowych.

Produkty, które nasilają cellulit: twaróg
Twaróg kojarzy się z dietetycznym jedzeniem. Często stanowi niskokaloryczną i niskotłuszczową przekąskę między posiłkami, jednak w walce z cellulitem należy go unikać. Twaróg zawiera ciężkostrawne białko (kazeinę), nie jest wolny od naturalnych zwierzęcych hormonów i zawiera wysoki poziom sodu, który pogarsza krążenie krwi i sprzyja zatrzymywaniu wody – a w konsekwencji cellulitowi.

Produkty, które nasilają cellulit: produkty z białej mąki
Produkty z białej mąki (bułki, kluski, ciastka) dostarczając głównie pustych kalorii i sprawiają, że gwałtownie wzrasta poziom insuliny. To sprawia, że organizm szybko przekształca energię w tłuszcz i magazynuje. W ten sposób na naszych udach, brzuchu i biodrach pojawia się cellulit.
Zdrową i zalecaną alternatywą są produkty pełnoziarniste. Nie powodują tak gwałtownego wzrostu poziomu insuliny, a tym samym zapobiegają powiększaniu się komórek tłuszczowych pod skórą i dietetycznym zachciankom.

Produkty, które nasilają cellulit: gotowe sosy i dressingi
Gotowe sosy i dressingi do sałatek zazwyczaj mają w składzie mnóstwo cukru, soli, konserwantów i innych niepotrzebnych nam dodatków, ale brakuje w nich witamin, związków mineralnych i ważnych składników odżywczych. Nawet najzdrowsza sałatka w połączeniu z takim sosem łatwo stanie się bombą kaloryczną. Zamiast gotowych sosów, ketchupu czy majonezu, lepiej sięgnąć po oliwę z oliwek i ocet.