
Jabłka
Jabłka są niemalże naszym dobrem narodowym. Owoce te mają mnóstwo składników mineralnych, w tym żelaza, siarki, magnezu, wapnia, potasu i witamin, w tym C, oraz pektyny i beta-karotenu. Są bogate w błonnik, dzięki czemu wspomagają przemianę materii oraz obniżają wchłanianie cholesterolu.

Marchew
Kto z nas nie słyszał, że marchew jest dobra na wzrok? To dzięki zawartości beta-karotenu, który również chroni przed wieloma nowotworami i ma dobry wpływa na wygląd cery. Ponadto marchewka zawiera kwas retinowy i dostarcza do organizmu między innymi wapń, magnez, żelazo i cynk.

Banany
Banany znane są ze swojej dużej zawartości potasu i witaminy B6. Zawierają również między innymi witaminę A, C, E i K. Wspomagają pamięć i obniżają ciśnienie, korzystnie wpływają na oczy, a także pomagają przy chorobie wrzodowej. Co ciekawe, poprawiają też nastrój.

Jajka
Choć pojawiają się coraz nowsze informacje, ile jajek należy spożywać, trudno podważyć ich właściwości zdrowotne. Dostarczają tłuszczu, białka i witamin z grupy B oraz witaminę D i A. Pomagają schudnąć i chronią przed nowotworami, są też dobrym pożywieniem dla mózgu i oczu.

















