
Winogrona
Winogrona jako jedne z niewielu owoców zawierają jod, niezwykle istotny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ponadto znajdują się w nich między innymi fosfor, żelazo, miedź oraz witaminy. Zawierają naturalne antyoksydanty. Wykorzystywane są chętnie w medycynie niekonwencjonalnej.

Papryka
Czerwona papryka również, podobnie jak cebula, jest źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Można z niej czerpać także witaminę E, wapń, żelazo, magnez i potas. Papryka poprawia apetyt i ma właściwości przeciwzapalne. Reguluje ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na samopoczucie.

Nasiona roślin strączkowych
Do roślin strączkowych zaliczają się między innymi groch, fasola, soczewica i bób. Zawierają one bardzo mało tłuszczu, za to są źródłem między innymi węglowodanów, błonnika, potasu, wapnia, żelaza, cynku, fosforu Niestety ze względu na ciężkostrawność wiele osób rezygnuje z ich spożycia.

Brokuły
Brokuły mają właściwości antynowotworowe, niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. Mogą dostarczyć do organizmu błonnik, kwas foliowy, potas i niektóre witaminy. Szczególnie polecane są kobietom w ciąży.

















