
Wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko anemii
Kurki stanowią również źródło żelaza, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Jego niedobór w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju anemii, a także pojawienia się silnych krwotoków z nosa. Eksperci medycyny naturalnej zalecają, aby osoby chore na anemię częściej sięgały po kurki.

Mogą być spożywane przez osoby z dną moczanową
W przypadku dny moczanowej należy wyeliminować produkty, które są bogate w puryny, ponieważ podnoszą one stężenie kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji powodują ból i sztywność stawów. Dlatego osoby chore na podagrę nie powinny spożywać grzybów leśnych. Wyjątek stanowią jednak kurki i smardze, ponieważ zawierają one znacznie mniej puryn niż inne gatunki.
Porcja 100 g kurek to źródło 17 mg kwasu moczowego, taka sama ilość smardzów zawiera 30 mg, a borowiki zawierają go aż 92 g, czyli prawie 77 proc. maksymalnego zalecanego spożycia kwasu moczowego w przypadku dny moczanowej.

Marynowane grzyby
W lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej kurek. Zobacz w galerii, co się dzieje z organizmem, gdy częściej po nie sięgasz.

Zupa kurkowa i jajecznica z kurkami
Kurki to smaczny dodatek do sosów, jajecznicy, zup, a nawet past kanapkowych.