
Bekon
Boczek to przerośnięty tłuszczem fragment tuszy wieprzowej. Przyrumieniony na patelni ma wyraźny smak, który zawdzięcza złotej skórce i wysokiej zawartości tłuszczu. Lubiana jest też jego chrupkość, słony smak i gumowa konsystencja.

Smażony kurczak
Smażone mięso z kurczaka ma zupełnie inny smak niż gotowane lub duszone. Podczas smażenia na tłuszczu skórka zarumienia się i staje się chrupka, natomiast wnętrze mięsa pozostaje wilgotne. To z pewnością zachęca do skonsumowania dodatkowej porcji.

Jasne pieczywo
Pszenne bułki wypiekane z jasnej mąki nasilają apetyt i nie dają uczucia sytości, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny i nie zapewniają błonnika. Uzależniająca jest w nich także ich miękkość i gąbczasta konsystencja, którą wypieki zawdzięczają białku glutenowemu. Smaczne są zwłaszcza te ciepłe posmarowane dobrej jakości masłem. Kojarzą się z dzieciństwem i błogością.

Popcorn maślany
Prażona kukurydza to jedna ze zdrowszych przekąsek polecana dla osób na diecie. Choć ma wysoki indeks glikemiczny i szybko podnosi poziom cukru we krwi, ma dużą objętość. Dlatego lepiej wybrać popcorn niż chipsy do filmowego seansu. Smak przekąski podkręca masło, a więc tłuszcz będący nośnikiem smaku. To jego obecność sprawia, że ciężko oprzeć się, by sięgnąć po kolejną garść.