5 z 8

fot. samsevents/Pixabay
Przyprawy dobre dla mózgu: rozmaryn
Rozmaryn ułatwia trawienie, rozrzedza śluz w oskrzelach, zwalcza nieżyty i działa wykrztuśnie. Ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze i antyseptyczne.
6 z 8

fot. ulleo/Pixabay
Przyprawy dobre dla mózgu: chmiel
Chmiel pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby. To także naturalny środek na bezsenność i uspokojenie. Może złagodzić ból korzonków i objawy klimakterium. Jest też stosowany w kosmetyce – opóźnia procesy starzenia i jest pomocny w zwalczaniu łupieżu.
7 z 8

fot. Javaistan/Pixabay
Przyprawy dobre dla mózgu: goździki
Goździki to naturalny antyoksydant. Likwidują stany zapalne i mogą chronić przed nowotworami. Wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – wzmacniają układ odpornościowy.

















