
Miechunka wspomaga trawienie
Miechunka zawiera duże ilości pektyn, które są źródłem naturalnego, rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga trawienie, ponieważ ułatwia transport i wydalanie resztek pokarmowych przez jelito grube. Dzięki temu zapobiega zaparciom, wzdęciom i biegunkom.

Miechunka łagodzi ból stawów
W owocach miechunki znajdziemy spore ilości witaminy B (niacyny), która poprzez zwiększenie przepływu krwi do bolesnych tkanek pomaga poprawić elastyczność stawów i zmniejszyć ból. Natomiast zawartość wapnia wzmacnia cały układ kostny i korzystnie wpływa na działanie stawów.

Miechunka poprawia wzrok
Zawartość witaminy A korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku. Miechunka wspomaga więc utrzymanie prawidłowej ostrości wzroku oraz chroni przed tzw. kurzą ślepotą, czyli osłabieniem widzenia po zmroku.

W sklepach dostępne są owoce miechunki peruwiańskiej. Jednak owoce miechunki rozdętej, rosnącej w naszych ogrodach są również jadalne, chociaż nie tak smaczne.