1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Głodówka jest często stosowana jako sposób redukcji wagi....
fot. ronstik/Getty Images

Czy post jest dobry na odchudzanie? Niekoniecznie! Zobacz fakty i mity

Głodówka jest często stosowana jako sposób redukcji wagi. Czy to jednak dobre rozwiązanie? Zobacz fakty i mity na temat postu.

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2 z 8
Stosowanie głodówek, szczególnie przez młode osoby, może...
fot. vadimgozhda/123RF

FAKT: Częste głodówki zwiększają ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania

Stosowanie głodówek, szczególnie przez młode osoby, może zaburzać ich rytm okołodobowy i znacząco zwiększać ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania w przyszłości. Głównym objawem zaburzeń odżywiania jest zmiana dotychczasowego sposobu jedzenia.

Stosowanie głodówek zwiększa ryzyko rozwoju szczególnie anoreksji, gdzie lęk przed przybraniem na wadze prowadzi do wychudzenia i skrajnego niedożywienia.

3 z 8
Długotrwała głodówka powoduje, że organizm zaczyna czerpać...
fot. vadimgozhda/123RF

MIT: Każdy może stosować głodówkę

Długotrwała głodówka powoduje, że organizm zaczyna czerpać energię nie z glukozy, a z tłuszczu. W procesie tym powstają tzw. ciała ketonowe, których nagromadzenie prowadzi do kwasicy organizmu. Jest to sytuacja niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie u chorych na cukrzycę.

Stosowanie głodówek obniża podstawową temperaturę ciała, co skutkuje spadkiem odporności i wzrostem ryzyka zakażeń. Dlatego osoby z chorobami immunologicznymi nigdy nie powinny stosować głodówek.

Warto dodać, że zawsze przed zastosowaniem głodówki należy skonsultować się lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

4 z 8
Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym...
fot. bialasiewicz/123RF

FAKT/MIT: Podczas kilkudniowej głodówki można schudnąć

Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym czasie stracić jak największą liczbę kilogramów tkanki tłuszczowej.

Faktem jest, że przez kilka dni ograniczania jedzenia tracimy na wadze. Niestety, są to głównie zapasy glikogenu z wątroby i mięśni, a także woda.

Dopiero po ok. 4-5 dniach głodówki zaczynają uruchamiać się procesy zużywające tkankę tłuszczową, jako materiał energetyczny. To już jednak za długo, by czerpać korzyści zdrowotne z postu, który powinien trwać maksymalnie 1-2 dni.

Poza utratą tkanki tłuszczowej dochodzi również do zużywania zapasów składników odżywczych z kości (np. wapnia).

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Zobacz również

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta