
Pierzga – właściwości
Forma pyłku zakonserwowana w ulu poprzez fermentację mlekową, nazywana też obnóżami pyłku kwiatowego, zawiera również miód i mleczko pszczele, czyli wydzielinę pszczelich gruczołów ślinowych. Jest bogata odżywczo – zawiera 10-40 proc. białka, zestaw witamin i składników mineralnych, antyoksydanty i związki probiotyczne.
Pierzgę poleca się rekonwalescentom, osobom z anemią i niedoborami pokarmowymi, a także zewnętrznie przy chorobach skóry, w tym o podłożu alergicznym.

Propolis – właściwości
Propolis to inaczej pszczeli kit, który służy do uszczelniania komórek plastra miodu i konserwowania wszystkiego, co mogłaby ulec zepsuciu, chroniąc owady przed chorobami. Zawiera przewagę żywic i wosków roślinnych, a także olejki eteryczne.
Ten pszczeli produkt działa dezynfekująco i wspomaga walkę z wirusami. Wspomaga regenerację skóry, działa przeciwzapalnie i stymuluje odporność.

Wosk pszczeli – właściwości
Tworzy komórki plastra, które mają różne funkcje – w niektórych składowany jest miód, w innych pyłek kwiatowy, a np. w tych z wypukłym „wieczkiem” rozwijają się czerwie, czyli larwy pszczół. Stanowi wydzielinę pszczół i wkłada się z estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi o długich cząsteczkach.
Wosk pszczeli jest jadalny i spożywany poprawia parametry krwi. Używa się go pomocniczo w medycynie, suplementach diety i produkcji żywności, natomiast z jego właściwości korzysta w pełni przemysł kosmetyczny.

Zasklep pszczeli – właściwości
Zaklep to materiał wykorzystywany przez pszczoły do zamykania komórek plastrów w ulu. Zawiera wosk, pierzgę, propolis i miód. Jest stosowany m.in. do żucia w schorzeniach jamy ustnej i gardła czy okładów przy bólu stawów. U naszych wschodnich sąsiadów stosowany jest leczniczo jako tzw. zabrus.