
Mniszek lekarski (Taraxacum officinal)
Ziele mniszka lekarskiego jest cenione za szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Zawarte w nim związki aktywne pobudzają wydzielanie żółci, kwasu solnego i soku trzustkowego, dzięki czemu wspierają proces trawienia. Napary z mniszka lekarskiego dodatkowo pomagają przy zaparciach, wzdęciach i zaburzeniach pracy wątroby. Nie zaleca się spożywać więcej niż 2 szklanek (po 250 ml) naparu dziennie.

Koper włoski (Foeniculum vulgare)
Koper włoski, inaczej fenkuł, to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w przypadku niestrawności. Ziele kopru stanowi źródło aldehydu i kwasu anyżowego, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Napary z nasion kopru włoskiego działają również rozkurczająco, dlatego skutecznie łagodzą napięcie i ból brzucha, które często towarzyszą zaburzeniom trawienia.
Ze względu na silne działanie estrogenne nie powinny ich pić kobiety w ciąży i karmiące piersią. Fitoterapeuci radzą, aby nie przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi 2 porcje po 200 ml naparu dziennie.

Kminek zwyczajny (Carum carvi L.)
Napar z nasion kminku to popularny środek zwalczający wzdęcia i bolesne skurcze brzucha. Zawarte w nasionach substancje czynne pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dodatkowo napary z tej rośliny pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu wspierają trawienie potraw tłustych i smażonych.
Eksperci medycyny naturalnej zalecają picie 2 porcji dziennie – każda po 250 ml. Napar z nasion kminku można stosować również profilaktycznie przed spożyciem ciężkostrawnych posiłków.

Co pić na ból żołądka?
Przy częstych objawach niestrawności warto wyeliminować produkty, które nasilają ból brzucha, zgagę lub wzdęcia.