10 produktów na dobry humor – sprawdź, co jeść, by poprawić swój nastrój i poziom zadowolenia z życia
Tuńczyk
Mięso tuńczyka jest świetnym źródłem białka, a co za tym idzie – aminokwasów biorących udział w syntezie m.in. serotoniny. Jest ponadto zasoby w selen – pierwiastek o działaniu antyoksydacyjnym, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. W badaniach przedstawionych w „The Indian Journal of Psychiatry” ustalono, że pomaga ustabilizować nastrój, a jego niedobór wiąże się z częstszym występowaniem nerwic i depresji.
Jako tłusta ryba morska, tuńczyk jest też źródłem kwasów omega-3, witaminy B12 i witaminy D. Obie mają udowodniony korzystny wpływ na nastrój. Co jednak ważne, witamina D musi pochodzić z diety, a także własnej syntezy organizmu pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. By ją wytwarzać, nie trzeba jednak się opalać – wystarczy 20 min ekspozycji słonecznej na twarz i przedramiona dziennie.