Zamknij

Strona Zdrowia

10 najzdrowszych przypraw – sprawdź, jak działają!

Papryka jest źródłem ochronnych dla skóry barwników karotenowych, a jej ostre odmiany zawierają alkaloid o nazwie kapsaicyna. Ma ostry smak i oprócz

coyot/pixabay.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [4/11] Poprzednie Następne

Papryka ostra i chili

Papryka jest źródłem ochronnych dla skóry barwników karotenowych, a jej ostre odmiany zawierają alkaloid o nazwie kapsaicyna. Ma ostry smak i oprócz efektu rozgrzewającego zapewnia też działanie przeciwbólowe (co jest wykorzystywane również w plastrach naklejanych na bolące miejsca ciała), zwalcza bakterie – między innymi te powodujące wrzody żołądka, jak H. pylori, i tak jak piperyna z pieprzu wspomaga spalanie tłuszczu.

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy