1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Po zmianie czasu „bądźmy dla siebie dobrzy i szczególnie...
fot. g-stockstudio/gettyimages.com, spitzi1/123rf.com

Jak przetrwać zmianę czasu i czuć się dobrze? Zacznij już teraz. Wypróbuj te 5 wskazówek na wyregulowanie zegara biologicznego

Po zmianie czasu „bądźmy dla siebie dobrzy i szczególnie wtedy zadbajmy o możliwość snu, regeneracji oraz relaksu” – podpowiada prof. Jackowska.

2 z 8
Używki takie jak alkohol czy kawa rozregulowują zegar...
fot. serezniy/123rf.com

Zrezygnuj z alkoholu i kawy

Używki takie jak alkohol czy kawa rozregulowują zegar biologiczny, ponieważ wpływają na aktywność mózgu.

3 z 8
Warto się zmęczyć w ciągu dnia np. uprawiając jakiś sport,...
fot. vladansrs/123rf.com

Bądź aktywny w ciągu dnia, wyciszaj się wieczorem

Warto się zmęczyć w ciągu dnia np. uprawiając jakiś sport, czy spędzając czas na zewnątrz. Dotlenienie organizmu i aktywność fizyczna ułatwią zasypianie.

4 z 8
Już w tygodniu poprzedzającym zmianę czasu warto kłaść się...
fot. ruigsantos/123rf.com

Kładź się trochę później spać

Już w tygodniu poprzedzającym zmianę czasu warto kłaść się spać każdego kolejnego dnia o ok. 10 minut później. W ten sposób łagodnie wyregulujemy nasz zegar biologiczny.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?