
Tego nie przechowuj w lodówce: przyprawy
Przechowywanie przypraw w lodówce to błąd. Duża wilgotność może spowodować, że papryka, curry, pieprz i inne inne szybko staną się grudkowate i spleśnieją. Stracą też swoje walory smakowe. Lepszym miejscem do ich przechowywania jest stojak na przyprawy, szafka lub szuflada.

Tego nie przechowuj w lodówce: chleb
Chleb starzeje się znacznie szybciej w lodówce niż na blacie kuchennym. Z kolei wilgoć może sprzyjać rozwojowi pleśni. Pieczywo przechowujemy w temperaturze pokojowej, zapakowany w pojemnik przepuszczający powietrze.

Tego nie przechowuj w lodówce: czosnek
Czosnek w lodówce może zacząć kiełkować, a nawet spleśnieć. Powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu. Ważne jest, aby nie używać szczelnego pojemnika, ale zawinąć go np. w papierową torbę.

Tego nie przechowuj w lodówce: oliwa
Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. W lodówce oliwa mętnieje i przed użyciem powinna być ogrzana w temperaturze pokojowej.

















