1 z 4
Przewijaj galerię w dół
Uważaj na to warzywo. Lepiej obejrzyj dokładnie przed...
fot. clubfoto/Getty Images

Uważaj na to warzywo. Lepiej obejrzyj dokładnie przed zakupem

2 z 4
Kiełkując, warzywo wytwarza związki szkodliwe dla człowieka.
fot. ewastudio/123RF, adege/Pixabay (małe)

Kiełkując, warzywo wytwarza związki szkodliwe dla człowieka.

3 z 4
Solanina to związek wytwarzany przez ziemniaka w celu...
fot. Pixabay.com

Solanina to związek wytwarzany przez ziemniaka w celu ochrony przed szkodnikami i drobnoustrojami, a także promieniowaniem ultrafioletowym. Jej zawartość jest szczególnie wysoka w miejscach kiełkowania.

4 z 4
Poziom solaniny w ziemniakach normalnie nie jest wysoki, ale...
fot. fot. Helin Loik-Tomson/Getty Images

Poziom solaniny w ziemniakach normalnie nie jest wysoki, ale wzrasta znacznie m.in. w tych zielonych i kiełkujących. Tych części nie wolno jeść.

Polecamy

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Zobacz również

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania