12 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/13/b6/5da0212de0b1e_o_large.jpg)
fot. 123rf
Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty
Łosoś, sardynki, makrela i inne tłuste ryby morskie
Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te wpływają na komórki układu odpornościowego prawdopodobnie poprzez wpływ na wydzielanie związków, odpowiedzialnych za komunikację pomiędzy nimi. Witamina D działa immunomodulująco, obniża skłonność organizmu do reakcji alergicznych, a także pobudza wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B.
U osób, które często chorują, stwierdza się w badaniach profilaktycznych niskie, względem zaleceń, stężenie witaminy D we krwi.
Spożywaj tłuste ryby morskie, najlepiej świeże, przynajmniej 2 razy w tygodniu. A witaminę D w okresie jesienno-zimowym warto suplementować w ilości 800-2000 j.m. na dobę.