
W czym jest najwięcej soli? Szynka parmeńska
Wędliny należą do głównych źródeł soli w diecie, bo zwykle zawierają ją w ilości 1,5-2 g na 100 g. Do rekordzistów należy m.in. szynka prosciutto zawierająca 3,8 g soli, a także inne obsuszane szynki, kiełbasy i wędliny, w tym salami (do 2,6 g), wędzony boczek (2,5 g) czy kabanosy (2,3 g). Zamiast nich warto wybierać mięsa bez rakotwórczej soli peklującej, najlepiej pieczone i duszone.

W czym jest najwięcej soli? Sos sojowy
Sos sojowy zawiera do 14 g soli w 100 g. Dlatego trzeba wybierać ten jasny, najmniej słony, i używać go z umiarem, zwłaszcza przy jedzeniu sushi, bo ryż chłonie nadmierne ilości. Stosowany jako przyprawa zamiast soli kamiennej pozwala jednak zmniejszyć spożycie sodu, dlatego warto z niego nie rezygnować, tylko kontrolować dodawaną ilość.

W czym jest najwięcej soli? Kapary
Kapary to produkt fermentowany, który wspiera zdrowie wątroby. Niestety, szkodliwy może być poziom zawartej w nich soli. To zwykle 5,8 g, ale w kaparach pakowanych w soli jest jej nawet 43 gramy w porcji 100 g. W oliwkach jest natomiast 6 g soli. Te zdrowe produkty warto jeść nie jako przekąskę, tylko przyprawę, dodając dla smaku do sałatki czy innego dania z warzyw.

W czym jest najwięcej soli? Ogórki kiszone
Choć ogórki kiszone są bardzo zdrowe, ich jedyną wadą jest wysoka zawartość soli – wynosi aż 3 g w 100 g. Kapusta kiszona to z kolei 1,6 g. Te przetwory warto jeść w małych porcjach, krojąc cienko lub dodając do warzyw niesolonych, np. w sałatkach i surówkach.