
W czym jest najwięcej soli? Parmezan
Najwięcej soli wśród serów mają te twarde, np. parmezan to aż 4,7 g w 100 g. Warto stosować go zgodnie z przeznaczeniem, w małej ilości po starciu w charakterze przyprawy. Większe dawki soli łatwo też przyjąć, sięgając po ser halloumi (3,1 g), typu feta (2,8 g), a także pleśniowe i żółte (2,2-2, 4 g). Wystarczająca porcja tego typu produktów mlecznych to ok. 30 g dziennie.

W czym jest najwięcej soli? Keczup
Choć keczup jest z pomidorów, najczęściej w 1/4 składa się z cukru i zawiera ok. 2,5 g soli. Niewiele mniej ma musztarda (2 g), natomiast majonez to ok. 1 g w 100 g. Warto ograniczać ich spożycie, a ketchup zastępować prawdziwym sosem pomidorowym.

W czym jest najwięcej soli? Anchois
Przetwory rybne często zawierają jeszcze więcej soli niż te rybne. Do rekordzistów należą filety anchovies z puszki – 9 g na 100 g. Sporo dostarczają także produkty wędzone, np. łosoś (3,7 g), makrela (3 g), ale marynowany śledź to 2,7 g soli. Lepiej wybierać więc ryby świeże i przygotowywać je własnoręcznie, zamiast korzystać z gotowców.

W czym jest najwięcej soli? Solony popcorn
Popularna przekąska z kukurydzy zawiera średnio 2,5 g soli w 100 g, ale np. popcorn sprzedawany w kinie może być tak słony, że powoduje drętwienie języka. Sporo soli (i złego tłuszczu) mają też ziarna do mikrofalówki. Dlatego popcorn najlepiej robić w domu, kontrolując jej dodatek.