4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. ewastudio/123rf.com

Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?

Czarna porzeczka

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki to źródło witaminy C. Owoce najlepiej jeść na surowo, ale można je też wykorzystywać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, galaretki i soki. Z liści zaparza się herbatkę. Owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce i naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie krwi. Garść czarnej porzeczki dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Zobacz również

Motor pewnie pokonał Apatora. Zabójczy początek mistrza Polski. Zobacz Zdjęcia

Motor pewnie pokonał Apatora. Zabójczy początek mistrza Polski. Zobacz Zdjęcia

Delegacja AMW w Austrii. Oddano hołd Polakom poległym w czasie II wojny

Delegacja AMW w Austrii. Oddano hołd Polakom poległym w czasie II wojny

Polecamy

GIS: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g (22.04)

GIS: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g (22.04)

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia

Niecodzienne odkrycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Czy Ziemia jest zagrożona

Niecodzienne odkrycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Czy Ziemia jest zagrożona