
Orzechy
Zalecana liczba porcji: 1.
Wielkość porcji: 1/4 szklanki orzechów lub nasion albo 2 łyżki masła orzechowego.
Produkty: migdały, orzechy brazylijskie, nerkowce, nasiona chia, orzechy laskowe, orzechy makadamia, siemię konopne, orzechy pekan, pistacje, pestki dyni, nasiona sezamu, pestki słonecznika, orzechy włoskie.

Przyprawy
Zalecana liczba porcji: 1.
Wielkość porcji: 1/4 łyżeczki.
Produkty: ziele angielskie, bazylia, liście laurowe, kardamon, chili, kolendra, cynamon, goździki, kminek, koper, kozieradka, czosnek, imbir, trawa cytrynowa, majeranek, gałka muszkatołowa, oregano, papryka, natka pietruszki, pieprz, rozmaryn, szafran, szałwia, tymianek, kurkuma, wanilia.

Pełnoziarniste produkty zbożowe
Zalecana liczba porcji: 3.
Wielkość porcji: 1/2 szklanki płatków zbożowych po przygotowaniu lub 1 szklanka suchych.
Produkty: kasza jęczmienna, kasza jaglana, brązowy ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane, popcorn, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty.

Napoje
Zalecana liczba porcji: 5.
Wielkość porcji: 1 szklanka.
Produkty: woda, herbata zielona, czarna, biała, oolong, rooibos, hibiskus, rumianek, melisa, mięta, kawa, gorąca czekolada.