5 z 15

fot. ulleo/pixabay.com
Warzywa kapustowate
Zalecana liczba porcji: 1.
Wielkość porcji: 1/2 szklanki siekanych warzyw.
Produkty: rukola, kapusta pekińska, brokuły, brukselka, kapusta biała, kalafior, chrzan, jarmuż, rzodkiew, rzepa.
6 z 15

fot. emazdesigns/pixabay.com
Zielenina
Zalecana liczba porcji: 2.
Wielkość porcji: 1 szklanka surowych lub 1/2 szklanki gotowanych.
Produkty: burak liściowy, jarmuż, szczaw, szpinak, botwina, liście rzepy.
7 z 15

fot. Andres Carreno/unsplash.com
Inne warzywa
Zalecana liczba porcji: 2.
Wielkość porcji: 1 szklanka surowych lub 1/2 szklanki gotowanych.
Produkty: karczochy, szparagi, buraki, papryka, marchew, kukurydza, czosnek, grzyby, cebula, dynia, groszek, kabaczek, bataty, pomidory, cukinia.
8 z 15

fot. alexdante/pixabay.com
Siemię lniane
Zalecana liczba porcji: 1.
Wielkość porcji: 1 łyżka stołowa.
Produkty: siemię lniane złociste lub brązowe.