Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć
Kapusta z grzybami
Tradycyjne dania świąteczne przygotowywane są ze świeżej lub kiszonej kapusty, często z dodatkiem grochu lub kaszy.
Kapusta kiszona jest znakomitym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki organizmu przed uszkodzeniem. Jej regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi.
Przygotowując potrawy świąteczne z kapustą warto zrezygnować z dodatku smalcu, dużej ilości oleju oraz tłustych mięs. Kapusta z dodatkiem grzybów suszonych w 100 g dostarcza ok. 60 kcal, natomiast łazanki z kapustą ok.130 kcal.
Składniki: 10 suszonych grzybów, 700 g kapusty kiszonej, 1 cebula, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
Przygotowanie: grzyby należy wcześniej umyć, zalać wodą i zostawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie odsączone grzyby wrzucamy do wody i gotujemy ok. 30 min. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze kawałki.
Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy i zalewamy przecedzonym wywarem z suszonych grzybów. Następnie dodajemy 2-3 szklanki wody, przyprawiamy i gotujemy bez przykrycia 10 minut, a następnie 45 minut pod przykryciem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na oleju i dodajemy do reszty składników.
Jeśli kapusta będzie podawana dopiero po kilku dniach warto zawekować ją w słoikach.