Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy
Placki z jabłkami w wersji fit, czyli bez tłuszczu
Zamiast smażyć placki z jabłkami można je upiec, co pozwoli zaoszczędzić sporą ilość kalorii. Co więcej, używając mąki owsianej zamiast pszennej, są bardziej syte i odżywcze. Sprawdzą się jako posiłek po treningu lub drugie śniadanie dla dziecka.
Składniki (2 porcje):
- 200 g zmielonych płatków owsianych (lub 170 g mąki i 30 g odżywki białkowej),
• 300 ml mleka 2% lub maślanki,
• jajko,
• jabłko,
• kilka kropli aromatu waniliowego,
• łyżka miodu,
• pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem masy należy nastawić piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Za pomocą rózgi należy połączyć w misce wszystkie składniki oprócz jabłek. Te trzeba obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Kolejnym krokiem jest dodanie ich do masy i wymieszanie całości. Masę należy nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut. Placuszki z jabłkami w tej wersji świetnie smakują z sosem przygotowanym z kostki roztopionej czekolady.