Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy
Placki z jabłkami bez jajek i mleka krowiego
Wyśmienite placki z jabłkami można wykonać w wersji roślinnej, a więc bez krowiego mleka i jaj. Wystarczy skorzystać z wegańskich odpowiedników, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa i pozostać w zgodzie ze swoimi przekonaniami.
Składniki (2 porcje):
• po 120 g mąki pszennej i pełnoziarnistej,
• 200 ml dowolnego napoju roślinnego,
• ¼ szklanki musu jabłkowego (zastąpi 1 jajko),
• kilka kropli aromatu pomarańczowego,
• łyżka miodu i kilka migdałów,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Jest prosty, gdyż polega na połączeniu na gładką masę wszystkich składników, tak by nie było grudek. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, do momentu, aż pojawią się bąbelki. Wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć. Podawać je z miodem i migdałami.