8 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych...
fot. vanatchanan/123RF

Odporność organizmu jesienią i zimą. 12 faktów i mitów jak ją zbudować. Sprawdź, co robić, by wzmocnić swój układ immunologiczny

Duże dawki witaminy C chronią przed infekcją

MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych i działa przeciwzapalnie. Zawarta jest w naturalnych produktach, które powinny gościć w codziennym menu przez cały rok – nie tylko w sezonie chorobowym. Jej źródłem są świeże warzywa i owoce m.in. papryka, porzeczki, cytrusy, truskawki, jabłka, natka pietruszki.

Zgodnie z wynikami badań spożywanie min. 200 mg witaminy C na dobę (ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej) skraca czas choroby o 2 dni, lecz nie zmniejsza częstotliwości infekcji.

Jedynie w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej zapewnianie od 200 do 1000 mg kwasu askorbinowego dziennie może zredukować ryzyko zachorowania nawet o 50 procent!

Zobacz również

Wypadek na DK28. Ranne zostały dwie osoby

Wypadek na DK28. Ranne zostały dwie osoby

Seher zamierza porwać Yusufa z rezydencji i uciec z nim!

Seher zamierza porwać Yusufa z rezydencji i uciec z nim!

Polecamy

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Wzrosną pensje w służbie zdrowia. Tyle więcej zarobią lekarze i pielęgniarki od lipca

Wzrosną pensje w służbie zdrowia. Tyle więcej zarobią lekarze i pielęgniarki od lipca