9 z 10
Choć sos do sałatki można przygotować z jogurtem, wiele osób...
fot. Racool_studio/Freepik

Tłusta śmietana

Choć sos do sałatki można przygotować z jogurtem, wiele osób tradycyjnie wybiera śmietanę, zwłaszcza bardzo tłustą (30 proc. tł.), a na dodatek doprawia ją cukrem. Taki sos może mieć więcej kalorii niż sama sałatka!

Warto więc użyć jogurtu zawierającego do 3 proc. tłuszczu – to wersja light tych bałkańskich i greckich, w których poziom tego składnika wynosi ok. 10 proc. Jeśli to już musi być śmietana, to 10-12 proc. zamiast np. 18 proc. czy więcej. Dobrze jest wybierać produktów bez zagęstników i innych zbędnych dodatków.

10 z 10
Do sałatek nie poleca się dodawać składników, które...
fot. Freepik

Inne składniki sałatki na „nie”

Do sałatek nie poleca się dodawać składników, które zapewniają niewiele wartości odżywczych, a są źródłem nadmiaru cukrów i tłuszczu. Dotyczy to m.in. gotowej smażonej cebulki, która jest przygotowane na głębokim tłuszczu – palmowym lub utwardzonym, czipsów, płatków kukurydzianych (to przetworzona mąka z cukrem i solą) czy owoców suszonych z cukrem (jak żurawina), a tym bardziej kandyzowanych. A także smażonego mielonego mięsa i ryb z puszki (podobnie, jak warzyw) – tuńczyk czy szprotki są dostępne także w słoikach.

Zobacz również

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Polecamy

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo