
Tłusta śmietana
Choć sos do sałatki można przygotować z jogurtem, wiele osób tradycyjnie wybiera śmietanę, zwłaszcza bardzo tłustą (30 proc. tł.), a na dodatek doprawia ją cukrem. Taki sos może mieć więcej kalorii niż sama sałatka!
Warto więc użyć jogurtu zawierającego do 3 proc. tłuszczu – to wersja light tych bałkańskich i greckich, w których poziom tego składnika wynosi ok. 10 proc. Jeśli to już musi być śmietana, to 10-12 proc. zamiast np. 18 proc. czy więcej. Dobrze jest wybierać produktów bez zagęstników i innych zbędnych dodatków.

Inne składniki sałatki na „nie”
Do sałatek nie poleca się dodawać składników, które zapewniają niewiele wartości odżywczych, a są źródłem nadmiaru cukrów i tłuszczu. Dotyczy to m.in. gotowej smażonej cebulki, która jest przygotowane na głębokim tłuszczu – palmowym lub utwardzonym, czipsów, płatków kukurydzianych (to przetworzona mąka z cukrem i solą) czy owoców suszonych z cukrem (jak żurawina), a tym bardziej kandyzowanych. A także smażonego mielonego mięsa i ryb z puszki (podobnie, jak warzyw) – tuńczyk czy szprotki są dostępne także w słoikach.

















