
Kukurydza
Jedzenie kukurydzy w kolbach ma wiele zdrowotnych właściwości

Kukurydza wspiera zdrowie oczu
Ziarna kukurydzy charakteryzuje wysoka zawartość żółtych barwników ksantofilowych z z grupy karotenoidów. Luteina i zeaksantyna to prekursory pigmentów żółtej plamki oka, która odpowiada za ostre widzenie (zwłaszcza przy niedoborze światła). Związana z wiekiem degeneracja tej plamki (AMD) jest przyczyną utraty wzroku. Wysokie spożycie tych związków może zmniejszać zagrożenie choroba o 43 procent.

Kukurydza jest zdrowa na jelita
Kukurydziany błonnik przyspiesza przejście pokarmu przez układ pokarmowy, co zapobiega zaparciom i skutkom wchłaniania toksyn z niewydalonych resztek. Odpowiednie dawki błonnika pomagają kontrolować glikemię oraz chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i niektórymi nowotworami, zwłaszcza rakiem jelita grubego. Udowodniono, że jedzenie kukurydzy co najmniej dwa razy w tygodniu (w badaniu w postaci popcornu) przez mężczyzn w znacznym stopniu zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego.

Kukurydza wspomaga odporność organizmu
Ziarno kukurydzy to bogate źródło prebiotycznych związków, które wspierają równowagę mikroflory jelita grubego. W ten sposób poprawiają nie tylko trawienie, ale też pracę mózgu, wątroby czy nerek, a także układu immunologicznego – znajduje się tam bowiem większość komórek odpornościowych. Zdrowie jelita wpływa bowiem na każdy aspekt funkcjonowania organizmu, w tym nawet masę ciała.