2/9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co ma nie tylko stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale jest też wyjątkowo odporny na ogrzewanie.

Wytrzymuje temperaturę sięgającą 204 stopni Celsjusza, podczas gdy przy smażeniu na patelni sięga ona 120 stopni, a w głębokim tłuszczu – 180 stopni. Nie ma więc ograniczeń co do jego zastosowania w kuchni.

Ponieważ zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe mają krótsze cząsteczki niż te z mięsa, są łatwiej strawne i spożywane w rozsądnej ilości mogą wpływać korzystnie na metabolizm.

Najcenniejsze właściwości ma olej nierafinowany, ale charakteryzuje się dość wyrazistym zapachem. Wybór rafinowanego oleju kokosowego nie gwarantuje jednak, że będzie on neutralny w smaku.

Zobacz również

Jak zadbać o zdrowie psychiczne? 6 rad, które wpłyną na dobre samopoczucie

Jak zadbać o zdrowie psychiczne? 6 rad, które wpłyną na dobre samopoczucie

Fakty i mity na temat cholesterolu – sprawdź, jak chronić się przed miażdżycą!

Fakty i mity na temat cholesterolu – sprawdź, jak chronić się przed miażdżycą!

Polecamy

Czy wiesz, jakie właściwości ma awokado?

Czy wiesz, jakie właściwości ma awokado?

Koronawirus w Polsce. Od dziś zapisy na dawkę przypominającą dla młodzieży

Koronawirus w Polsce. Od dziś zapisy na dawkę przypominającą dla młodzieży

Rekordowa liczba nowych zakażeń koronawirusem. Resort zdrowia podał dane

Rekordowa liczba nowych zakażeń koronawirusem. Resort zdrowia podał dane

Dodaj ogłoszenie