
Śliwki
Październik to idealny moment na zbiory śliwek, szczególnie węgierki i tarniny. Owoce te znane są ze swoich właściwości pobudzających trawienie, dlatego polecane są szczególnie tym osobom, które cierpią na przewlekłe zaparcia lub zaburzenia trawienia – śliwki warto spożywać ze skórką, która jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Dodatkowo wykazano, że śliwki mogą wspierać leczenie pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego. Ze śliwek warto przygotować przetwory w tym soki, dżemy, powidła, a także nalewki.

Kasztany
Niewiele osób wie, że kasztany to skarbnica cennych substancji, w tym kumaryn, które jako naturalny środek przeciwzakrzepowy może wspierać leczenie choroby zakrzepowej i żylaków. Kasztany wzmacniają również naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko pojawiania się tzw. pajączków na skórze.
Kasztany wykorzystywane są do produkcji maści przeciwobrzękowych lub nalewki o właściwościach: przeciwzapalnych, przeciwowrzodzeniowych i przeciwbólowych.

















