
Owoce pigwy i pigwowca
Pigwa i pigwowiec to dwie różne rośliny, jednak właściwości ich owoców są do siebie bardzo podobne. Są źródłem witaminy C, która wraz z rutyną uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa odporność organizmu na infekcje.
Najpopularniejszym przetworem z tych owoców jest pigwówka, czyli owocowa nalewka o wielu korzystnych właściwościach zdrowotnych. Stosowanie dawek leczniczych wspiera leczenie: przeziębienia i grypy, zaparć, niestrawności, zaburzeń krążenia, przewlekłego zmęczenia i objawów przesilenia jesiennego.

Owoce żurawiny błotnej lub wielkoowocowej
Żurawina to kwaśny owoc, który stanowi znakomite źródło witaminy C, antyoksydantów i związków mineralnych. Stosowana jest najczęściej w przypadku zakażeń pęcherza moczowego lub infekcji intymnych u kobiet. Dodatkowo wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, a także przeziębienia i grypy. Z owoców żurawiny najchętniej przygotowuje się sok, dżem lub zdrowotną nalewkę.

Dereń
Dereń to owoce o charakterystycznym czerwonym kolorze i niezwykle aromatycznym zapachu. Stanowią źródło antyoksydantów, w tym witaminy A, C i E, która często nazywana jest witaminą młodości i płodności.
Przetwory z derenia działają hipoglikemizująco, czyli w łagodny sposób obniżają poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wspierają leczenie dny moczanowej, zakażeń układu pokarmowego i moczowego, zaburzeń pracy wątroby i umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi.

Rokitnik
Rokitnik, często nazywany syberyjskim złotem, to żółte owoce o niezwykle silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Te niewielkie owoce mogą wspierać leczenie zaburzeń układu krążenia, miażdżycy, a także umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi. Rokitnik działa również oczyszczająco i neuroprotekcyjnie, czyli chronią komórki nerwowe przed uszkodzeniem.

















