13 z 18
Jajka zapiekane na domowym pieczywie drożdżowym to prosty i...
fot. panama7/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka sadzone na placku

Jajka zapiekane na domowym pieczywie drożdżowym to prosty i pyszny element odświętnego posiłku. Można przygotować zwykły placek z ciasta jak na pizzę czy charakterystyczną łezkę chaczapuri – pieczywa gruzińskiego, w którym oprócz zwykłych składników (mąka pszenna, drożdże, woda, sól i odrobina cukru) dodaje się też mleko i masło; przygotowanie ciasta jest takie samo. Jajka wybija się na wyrośnięte, uformowane placki – i piecze się w temp. 225 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

14 z 18
Nieco więcej wprawy wymaga przygotowanie jajecznych...
fot. Krasimir Kanchev/Getty Images

Zdrowa jajka wielkanocne. Kurczaczki w jajkach

Nieco więcej wprawy wymaga przygotowanie jajecznych kurczaczków, które wyglądają, jakby dopiero wylęgły się ze skorupek. Kuleczki z farszu albo porcje ze szprycy umieszcza się w białkach z jajek na twardo, które trzeba odpowiednio wyciąć przy wyjmowaniu żółtek. Farsz warto zrobić z żółtek zmiksowanych z warzywami, np. marchewką ugotowaną w skórce i obraną. Jeszcze lepszy smak zapewni starta marchewka z pietruszką i/lub selerem, podsmażona wraz z cebulą. Warzywa należy dobrze odparować, a nadzienie zagęścić w razie potrzeby tartą bułką. Oczy można zrobić z ziaren pieprzu, a dziób i łapki – z plasterków marchewki.

15 z 18
Do gotowanych jajek pasują praktycznie wszystkie warzywa,...
fot. Kamil Zabłocki/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane z rzodkiewkami i szczypiorkiem

Do gotowanych jajek pasują praktycznie wszystkie warzywa, zwłaszcza wiosenne. Połówki jaj ugotowanych na twardo można faszerować pastą z ugotowanych i posiekanych żółtek z dodatkiem siekanego szczypiorku i rzodkiewek. Starannie pokrojonymi kawałkami tych warzyw można udekorować przekąskę, a całość podać na zielonych liściach karbowanej sałaty.

16 z 18
Atrakcyjnie prezentujące się sandwicze z jajek na twardo...
fot. duskbabe/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Sandwicze z jajek

Atrakcyjnie prezentujące się sandwicze z jajek na twardo urozmaicą wielkanocny stół. Można przełożyć je żółtym serem, pomidorem, sałatą i podsmażonym bekonem, osączonym z tłuszczu. W zdrowszej wersji ser warto zastąpić wędzonym tofu, a bekon – kawałkiem pieczonej lub marynowanej papryki.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przekazali swoje ciała na rzecz nauki. Uniwersytet Rzeszowski uczcił pięciu donatorów

Przekazali swoje ciała na rzecz nauki. Uniwersytet Rzeszowski uczcił pięciu donatorów

Dynia jest zdrowa i smaczna. Sprawdź przepisy na proste i pyszne dania na jej bazie

Dynia jest zdrowa i smaczna. Sprawdź przepisy na proste i pyszne dania na jej bazie

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Zatrucie może skończyć się tragicznie

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Zatrucie może skończyć się tragicznie

Zobacz również

Makaron na diecie? Jasne, że tak! Sięgnij po wersje, które mają prawie zero kalorii

Makaron na diecie? Jasne, że tak! Sięgnij po wersje, które mają prawie zero kalorii

Zamień wodę z cytryną na limonkową! 9 powodów, dla których warto ją pić codziennie

Zamień wodę z cytryną na limonkową! 9 powodów, dla których warto ją pić codziennie