9 z 18
Posiekane jajka ugotowane na twardo (około 8 minut we...
fot. handmadepictures/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Pasta jajeczna

Posiekane jajka ugotowane na twardo (około 8 minut we wrzątku) to doskonała baza smakowa pysznej pasty kanapkowej. Można podawać ją na grzankach, kawałkach tortilli czy w naleśnikowej roladzie w plasterkach. Wystarczy wymieszać je z majonezem, dodając ew. musztardy, oraz drobno pokrojoną cebulą i ziołami (np. szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem lub ich mieszanką).

10 z 18
Jajka faszerowane nadzieniem z buraczków i podane z kawiorem...
fot. zhuravlevaanna/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane sałatką z buraków

Jajka faszerowane nadzieniem z buraczków i podane z kawiorem na grzankach to wykwintna propozycja na Wielkanoc. Do przygotowania sałatki z buraczków warto użyć bulw ugotowanych w mundurkach i obranych po schłodzeniu, by były smaczniejsze i zdrowsze. Pokrojone drobno warzywo można wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkiem kiszonym, po czym scalić sosem, np. majonezem z pieprzem albo gęstym jogurtem z koperkiem.

11 z 18
By przygotować dekoracyjne jajka w kokilkach, wbija się całe...
fot. Olga Yastremska/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka w kokilkach

By przygotować dekoracyjne jajka w kokilkach, wbija się całe sztuki na spód wypełniony dodatkami (np. liście szpinaku z serem, czosnkiem i przyprawami; plastry pomidora, mozzarelli i cebuli oraz pieprz i sól, kostki chleba i szynki oraz posiekana natka z masłem), po czym piecze w temp. 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

12 z 18
Połówki jaj ugotowanych na twardo można wypełnić zdrową...
fot. alex9500/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane z brokułem

Połówki jaj ugotowanych na twardo można wypełnić zdrową pastą o intensywnym kolorze, najlepiej z żółtek i zielonych warzyw, takich jak szpinak (ugotowany i odciśnięty z wody), brokuł (najlepiej na parze, gdyż wtedy zachowuje pełnię smaku), rukola czy zioła, np. natka. Składniki w tym kolorze warto też ze sobą łączyć. Dekoracją mogą być np. pokruszone plasterki podsmażonego i osączonego z tłuszczu bekonu.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Zobacz również

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać