9 z 18
Posiekane jajka ugotowane na twardo (około 8 minut we...
fot. handmadepictures/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Pasta jajeczna

Posiekane jajka ugotowane na twardo (około 8 minut we wrzątku) to doskonała baza smakowa pysznej pasty kanapkowej. Można podawać ją na grzankach, kawałkach tortilli czy w naleśnikowej roladzie w plasterkach. Wystarczy wymieszać je z majonezem, dodając ew. musztardy, oraz drobno pokrojoną cebulą i ziołami (np. szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem lub ich mieszanką).

10 z 18
Jajka faszerowane nadzieniem z buraczków i podane z kawiorem...
fot. zhuravlevaanna/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane sałatką z buraków

Jajka faszerowane nadzieniem z buraczków i podane z kawiorem na grzankach to wykwintna propozycja na Wielkanoc. Do przygotowania sałatki z buraczków warto użyć bulw ugotowanych w mundurkach i obranych po schłodzeniu, by były smaczniejsze i zdrowsze. Pokrojone drobno warzywo można wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkiem kiszonym, po czym scalić sosem, np. majonezem z pieprzem albo gęstym jogurtem z koperkiem.

11 z 18
By przygotować dekoracyjne jajka w kokilkach, wbija się całe...
fot. Olga Yastremska/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka w kokilkach

By przygotować dekoracyjne jajka w kokilkach, wbija się całe sztuki na spód wypełniony dodatkami (np. liście szpinaku z serem, czosnkiem i przyprawami; plastry pomidora, mozzarelli i cebuli oraz pieprz i sól, kostki chleba i szynki oraz posiekana natka z masłem), po czym piecze w temp. 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

12 z 18
Połówki jaj ugotowanych na twardo można wypełnić zdrową...
fot. alex9500/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane z brokułem

Połówki jaj ugotowanych na twardo można wypełnić zdrową pastą o intensywnym kolorze, najlepiej z żółtek i zielonych warzyw, takich jak szpinak (ugotowany i odciśnięty z wody), brokuł (najlepiej na parze, gdyż wtedy zachowuje pełnię smaku), rukola czy zioła, np. natka. Składniki w tym kolorze warto też ze sobą łączyć. Dekoracją mogą być np. pokruszone plasterki podsmażonego i osączonego z tłuszczu bekonu.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy