
Zupy na Wielkanoc – kalorie
Porcja żurku lub białego barszczu (różni je rodzaj użytego zakwasu) dostarcza zwykle ok. 80 kcal w 100 g (i 400 kcal w porcji 0,5 l), natomiast z dużą ilością kiełbasy, jajek i ziemniaków kaloryczność porcji może skoczyć do 525 kcal.

Ciasta na wielkanoc – kalorie
Ciasta na Wielkanoc i desery, które należą do najlżejszych, to na pewno babka drożdżowa albo piaskowa (ok. 310 w 100 g) oraz pascha (245 kcal). Babka biszkoptowa to już ok. 340 kcal, sernik na zimno – 320 kcal, ale inne rodzaje mogą zapewniać już 335-400 kcal. Najcięższe są natomiast mazurki (425-600 kcal w 100 g).

Mazurek wielkanocny – kalorie
Mazurek na Wielkanoc to największa bomba kaloryczna, a to z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i cukru. Mazurem kajmakowy z bakaliami to nawet 500 kcal w 100 g, a czekoladowy – 400 kcal, jednak z dużą ilością polewy i orzechów taka porcja może dostarczyć nawet 600 kcal.

Żurek wielkanocny – kalorie
Żurek w chlebie to najbardziej wysokokaloryczna wersja tej zupy. Postny żurek bez dodatków to zaledwie ok. 50 kcal, jednak o całości decydują dodatki. Całe ziemniaki w mundurkach, niepokrojone białe kiełbaski, liczne jaja i śmietana, a także zjedzenie części chleba, to sposób na przyjęcie ponad 500 kcal tylko z jedną potrawą.