Hepatolog ostrzega. To produkty niszczą wątrobę! Zobacz, co specjalista poleca na regenerację wątroby
Co szkodzi wątrobie? Alkohol
O szkodliwym wpływie alkoholu na wątrobę wiedzą niemal wszyscy. O czym się jednak wspomina rzadziej, narząd ten szwankuje nie tylko wskutek picia nadmiernego, ale też regularnego – nawet w niewielkich ilościach.
Wątroba potrzebuje czasu, czyli przerw w przyjmowaniu alkoholu, by móc zregenerować powstałe przez niego uszkodzenia. Szkodzi nam nie tylko etanol, ale także składniki zawarte w napojach alkoholowych, a zwłaszcza cukry obecne nie tylko w słodkich trunkach, ale również w piwie.
W przypadku chorób wątroby niewskazane jest nawet to bezalkoholowe, w którym poziom alkoholu wynosi do 0,5 proc., a towarzyszy mu maltoza – cukier o wyższym indeksie glikemicznym niż cukier stołowy. Oznacza to, że wyjątkowo łatwo odkłada się w wątrobie, czyniąc tam spustoszenia.
Przy nieobecności chorób tego narządu najlepiej wybierać rodzaje ubogie w cukry (jak np. wytrawne lub półwytrawne wino), robić sobie kilkudniowe przerwy w raczeniu się nimi i ograniczyć się do ilości określanej jako bezpieczny poziom spożycia.
W przypadku kobiet to 140 g (14 standardowych porcji), a dla mężczyzn – 280 g (28 porcji) na tydzień. Porcja standardowa to ok. 10 g czystego etanolu, co odpowiada ok. 250 ml piwa o mocy 5%, w ok. 100 ml wina o mocy 12% oraz w ok. 30 ml wódki o mocy 40%.