5 z 7
Jak przygotować płukankę z tych roślin? Łyżkę świeżego lub...
fot. robertprzybysz/123RF

Ziołowe płukanki i wcierki do skóry włosów

Jak przygotować płukankę z tych roślin? Łyżkę świeżego lub 1/2 łyżki suszonego ziela zalać 350 ml wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie odkryć kubek i odczekać jeszcze 10 minut. Tak przygotowany napar może posłużyć jako płukanka lub cierka do włosów. Aby skuteczniej wzmocnić leczenie farmakologiczne, warto taką płukankę stosować 3-4 razy dziennie, za każdym razem przeczesując włosy specjalnym grzebieniem na wszy i gnidy.

6 z 7
Jak olejować skórę głowy? Odmierz 3-4 łyżki oliwy z oliwek i...
fot. subbotina/123RF

Olejowanie skóry głowy oliwą z oliwek

Jak olejować skórę głowy? Odmierz 3-4 łyżki oliwy z oliwek i delikatnie smaruj skórę głowy. Pozostaw oliwę na 45-60 minut, po czym dokładnie umyj włosy, najlepiej szamponem przeciw wszom i gnidom.

7 z 7
Wszy to nie tylko dolegliwość, która dotyka dzieci, ale też...
fot. Mikhail Azarov/Getty Images

Wszawica dotyka nie tylko najmłodszych

Wszy to nie tylko dolegliwość, która dotyka dzieci, ale też dorosłych. Niezależnie od wieku zawsze pozostaje kłopot - jak się ich pozbyć? Poznaj domowe sposoby leczenia wszawicy, które wspomagają stosowanie specjalistycznych preparatów.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw